Viziunea UE pentru agroalimentare: Comisia recunoaște importanța creșterii standardelor de muncă: acum este timpul pentru acțiuni concrete privind drepturile lucrătorilor 

Februarie 19, 2025 | AgriculturăAlimente In centrul atentieiComunicat de presă

Bruxelles, 19 februarie 2025 – EFFAT salută viziunea Comisiei Europene pentru viitorul sectorului agroalimentar până în 2040. Textul marchează un pas înainte în recunoașterea importanței unor condiții de muncă și de viață echitabile și a negocierilor colective în agricultură și producția alimentară. Cu toate acestea, deși recunoaștem mai multe angajamente pozitive, regretăm lipsa de ambiție necesară pentru a aborda în mod eficient speculațiile, concentrarea pieței și lacunele de protecție socială.

Recunoașterea muncii corecte este bună – Acum avem nevoie de acțiuni concrete

Comisia identifică crearea unor condiții de muncă și de viață echitabile drept una dintre cele patru priorități în Viziunea sa pentru 2040. Această recunoaștere este semnificativă și ar trebui să servească drept fundație pentru o schimbare reală.

„Apreciem concentrarea Comisiei asupra condițiilor de muncă în centrul viziunii sale pentru viitor”, a declarat Ivan Ivanov, secretarul politic pentru agricultură EFFAT. „Cu toate acestea, recunoașterea singură nu este suficientă. Avem nevoie de angajamente concrete, obligatorii pentru a ne asigura că salariile echitabile, locurile de muncă sigure și protecția socială devin o realitate pentru toți lucrătorii din sectorul agroalimentar.”

EFFAT insistă că progresul real necesită acțiuni specifice, inclusiv:

  • Întărirea condiționalității sociale în următoarea revizuire a Politicii Agricole Comune (PAC), asigurarea timpului de lucru declarat și a contribuțiilor la asigurările sociale sunt luate în considerare în distribuirea plăților PAC.
  • Abordarea subcontractării abuzive și reglementarea intermediarilor de muncă (Vezi EFFAT Propunere de directivă)
  • Investind în consolidarea capacităților și consolidarea negocierilor colective.
  • Întărirea inspecțiilor muncii pentru a îmbunătăți conformitatea și aplicarea.

Evoluții pozitive – pași în direcția corectă

Există mai multe elemente încurajatoare în viziunea Comisiei, printre care:

  • Un angajament de revizuire a Directivei privind practicile comerciale neloiale (UTPs) pentru a proteja mai bine fermierii și lucrătorii. Este timpul să interzicem vânzarea sub costurile de producție și să asigurăm o mai mare transparență a marjelor de-a lungul lanțului valoric alimentar.
  • Abordarea dependențelor strategice în inputurile agricole cheie, cum ar fi îngrășămintele și materiile prime.
  • Trecerea de la criteriile privind cel mai mic preț în achizițiile publice la o abordare cu cea mai bună valoare este un pas pozitiv către sisteme alimentare mai echitabile.
  • Recunoașterea rolului lucrătorilor din sectorul alimentar în modelarea modelelor de afaceri durabile.

Preocupări și lacune care trebuie abordate

În timp ce viziunea include câteva elemente pozitive, rămân câteva preocupări.

  • Forța Comisiei pentru simplificarea reglementării ne trag alarma: dereglementarea nu trebuie să slăbească protecția muncii. A face Europa mai competitivă nu se poate face cu prețul drepturilor lucrătorilor. La EFFAT îndemnăm să clarificăm trecerea de la „condiții la stimulente”, deoarece suntem dornici să înțelegem cum va fi protejată condiționalitatea socială.
  • Deși viziunea recunoaște volatilitatea pe piețele agricole, ea nu reușește să propună acțiuni concrete împotriva speculației alimentare, o problemă presantă care afectează atât lucrătorii, cât și consumatorii.
  • Este îngrijorător să aflăm că interdicția de mult timp a exportului pesticidelor periculoase așteaptă încă o evaluare a impactului. Sănătatea și siguranța tuturor lucrătorilor agricoli trebuie protejate, indiferent de locația lor.
  • Sublinierea reciprocității în acordurile comerciale este un pas de mult așteptat. Cu toate acestea, spre deosebire de bunăstarea animalelor, Comisia nu menționează respectarea standardelor sociale internaționale.

„Este dezamăgitor să vedem că, deși Comisia recunoaște concurența neloială și dezechilibrele comerciale globale, trece cu vederea importanța respectării standardelor internaționale de muncă în acordurile comerciale”, a declarat Wiebke Warneck, secretar politic EFFAT pentru alimentație. „Lucrătorii nu trebuie lăsați în afara acestei conversații. Tranziția către un sistem agroalimentar echitabil și durabil necesită anticiparea schimbărilor și implicarea deplină a partenerilor sociali”.

Concluzie
EFFAT vede această viziune ca un punct de plecare pentru progresul social atât de necesar în sectorul agroalimentar. Cu toate acestea, numai bunele intenții nu vor aduce schimbările de care lucrătorii au nevoie. Îndemnăm Comisia să treacă dincolo de declarațiile generale și să pună în aplicare angajamente obligatorii care garantează condiții de muncă echitabile, egalitate și echitate de-a lungul lanțului alimentar.
Numai prin acțiuni concrete putem crea un sistem alimentar mai echitabil și mai durabil pentru toată lumea, de la fermă până la furculiță.

Document de politică EFFAT: Pentru o viziune agroalimentară de succes 

https://effat.org/ro/in-the-spotlight/eu-vision-for-agri-food-the-commission-recognizes-the-importance-of-raising-labour-standards-now-time-for-concrete-actions-on-workers-rights

Loading