Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski / Sursa foto: Flickr
Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană (UE) s-au reunit în Luxemburg pentru a discuta viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) după 2027. Discuțiile, care s-au desfășurat pe parcursul a două zile, au pus în lumină importanța PAC în sprijinirea unui sector agricol competitiv, rezilient și centrat pe fermieri, notează Agriland.
În cadrul acestor întâlniri, miniștrii agriculturii au subliniat faptul că PAC joacă un rol esențial în atingerea unor obiective strategice importante, cum ar fi asigurarea securității alimentare, garantarea unui trai decent pentru fermieri și oferirea de soluții durabile care să sprijine comunitatea agricolă. În același timp, s-a discutat despre necesitatea ca PAC să răspundă și nevoilor consumatorilor, oferind produse la prețuri rezonabile.
Unul dintre punctele cheie ale dezbaterii a fost necesitatea de a crea soluții și stimulente concrete pentru fermieri, pentru a-i sprijini în fața provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice și instabilitatea piețelor. De asemenea, s-a accentuat nevoia de a asigura un standard de trai echitabil pentru agricultori și de a oferi sprijin comunităților rurale, care joacă un rol esențial în economia UE.
Președinția maghiară a Consiliului UE a publicat un set de direcții pe care PAC ar trebui să le urmeze în viitor
Președinția maghiară a Consiliului UE a avut un rol activ în facilitarea acestor discuții, publicând un set de concluzii care au fost susținute de 26 dintre cele 27 de state membre. Acest document a subliniat principalele direcții pe care PAC ar trebui să le urmeze în viitor, pentru a răspunde nevoilor fermierilor și provocărilor globale cu care se confruntă sectorul agricol.
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a exprimat o viziune clară pentru viitorul PAC, bazată pe patru principii esențiale: securitate, stabilitate, durabilitate și solidaritate. „Viziunea mea despre viitorul PAC ar trebui să se bazeze pe cele patru principii „S” – securitate, stabilitate, durabilitate și solidaritate”, a declarat acesta pentru EU News Radio. „Chestiunea securității alimentare este principala funcție a agriculturii. Stabilitate pentru veniturile fermierilor, stabilitate legală. Sustenabilitate – sprijin pentru fermierii mici și mijlocii, care este foarte important pentru dezvoltarea durabilă nu numai a agriculturii, ci și a zonelor rurale. Este, de asemenea, un semnal puternic că avem nevoie de putere în instrumentul de criză pentru a sprijini fermierii în situație de criză. Solidaritate cu fermierii”, a adăugat el.
PAC, buget de 269,5 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027
De-a lungul mandatului 2019-2024, PAC a sărbătorit 60 de ani de la înființare. Cea mai longevivă politică comună a Uniunii Europene a evoluat constant pentru a răspunde nevoilor tot mai complexe ale agriculturii și pentru a sprijini dezvoltarea durabilă a zonelor rurale. De la începutul anului 2023, PAC a intrat într-o nouă fază, având un buget de 269,5 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.
Actuala politică agricolă este implementată prin intermediul a 28 de planuri strategice, concepute de fiecare țară membră și coordonate de Comisia Europeană. În plus, PAC contribuie la angajamentul UE de a aloca 10% din bugetul său pentru protejarea biodiversității.
Provocările viitoare pentru agricultură Agricultura europeană se confruntă cu provocări fără precedent, inclusiv impactul pandemiei de Covid-19, creșterea prețurilor la energie și inputuri ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, și frecvența tot mai mare a evenimentelor climatice extreme. În acest context, UE a distribuit aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru a sprijini fermierii afectați de crizele climatice și economice.
Ingrid Georgescu , 24 octombrie