22 de noi centre mobile pentru inspecția echipamentelor agricole de aplicare a pesticidelor

Autoritatea Națională Fitosanitară ( ANF ), aflată în subordinea MADR, a anunțat vineri, 11 septembrie, pe pagina de Facebook, că va adăuga ”22 de centre mobile la cele 6 deja existente, ajungând la un total de 28 de centre mobile active în toată țara”. ANF a comunicat că ”are drept obiectiv inspectarea tuturor echipamentelor în cel mai scurt timp, pentru un mediu agricol mai sigur și sustenabil”.

Banii ar urma să fi alocați în cadrul proiectului RAPID ( Prevenirea și Reducerea Poluării din Spațiul Rural în România ), finanțat de Banca Mondială. ANF asigură că este unul din beneficiarii acestui proiect, care include achiziționarea de centre mobile pentru inspecția echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor.

Unul din obiectivele proiectului este consolidarea capacității instituționale a ANF, inclusiv prin: -asistență tehnică și achiziționarea de echipamente pentru dezvoltarea unei rețele naționale de îmbunătățire a sistemului de supraveghere și alertă (colectarea datelor meteorologice) privind bolile plantelor și dăunătorii, pentru un management integrat al dăunătorilor și utilizarea durabilă a pesticidelor și achiziționarea unei soluții software însoțitoare pentru un sistem de prelucrare automată a datelor pentru supraveghere/prognoză, alertă în timp real și recomandări privind utilizarea pesticidelor; -achiziționarea de laboratoare mobile pentru inspecția și calibrarea echipamentelor de aplicare pe teren a pesticidelor; -achiziționarea de echipamente și soluții digitale pentru consolidarea capacității laboratoarelor de monitorizare a utilizării pesticidelor, care vor îmbunătăți detectarea și identificarea bolilor plantelor și a organismelor dăunătoare; -adoptarea de tehnologii și soluții digitale destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi bazele de date și aplicațiile informatice pentru a urmări circulația pesticidelor, asigurând trasabilitatea pesticidelor pentru a consolida utilizarea durabilă a acestora, monitorizarea și capacitatea de raportare.

Proiectul RAPID este gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ( MMAP ), cu implicarea MADR. Este avut în vedere și schimbul de cunoștințe, conștientizarea și transferul de informații/inovare pentru fermierii participanți. Prin această activitate este urmărită facilitarea schimbului de cunoștinţe, conștientizarea și transferul de informații pentru fermieri, prin realizarea de ferme model.

Astfel, se vor moderniza minimum 70 de ferme care vor sta la baza unor rețele naționale de transfer de cunoștinţe ce se vor implementa prin intermediul organizațiilor de fermieri. Aceste acțiuni vor fi sprijinite de o amplă campanie națională de informare și conștientizare. Vor fi făcute investiții în ferme model demonstrative și pentru promovarea inovării.

Activități care vor fi derulate: sprijinirea îmbunătățirii și modernizării fermelor existente în scopuri demonstrative prin furnizarea de sub-granturi fermierilor participanți pentru subproiecte eligibile; crearea de rețele naționale de transfer de cunoștințe pentru prevenirea și reducerea poluării din surse agricole prin implementarea programelor de formare; desfășurarea unei ample campanii de informare și conștientizare publică cu privire la activitățile din cadrul Proiectului (inclusiv alte intervenții finanțate în cadrul componentelor de mediu ale PNRR) la nivel local, regional și național cu privire la aspecte relevante, cum ar fi tipurile de poluanți și impactul lor economic și asupra mediului, activitățile de prevenire și reducere, activitățile de reziliență și de atenuare a emisiilor, impactul asupra climei și practicile agricole inteligente din punctul de vedere al climei, inclusiv prin organizarea de ateliere de lucru naționale și regionale, vizite în teren și călătorii de studiu și efectuarea de sondaje privind cunoștințele, atitudinile și comportamentul. Proiectul trebuie implementat până la 30 iunie 2028. Suma totală este de 60.000.000 de euro.

Articol scris de Stelian Rădescu 11 octombrie 2024

Loading